top of page

Hoe voorkom je typische vorstschades in en om je woning


Temperaturen gaan onder de nul. Heb jij al gekeken naar je buitenkraantje? Het aftappen van je buitenkraantje is één van die voorbereidingen op koud weer. Maar welke schades zijn nou typische ‘vorstschades’? En hoe kan je het risico op deze schades zoveel mogelijk beperken?

Schoon- en leegmaken van afvoer en goten

Als er veel sneeuw valt die op daken blijft liggen kan dit problemen geven. Het eerste probleem is de sneeuwdruk. Het gewicht van sneeuw is behoorlijk zwaar en kan problemen opleveren voor bijvoorbeeld golfplaten daken. Een tip is om de sneeuw er, als mogelijk, vanaf te vegen. Ook wateroverlast komt veel voor. Een tweede en veel voorkomende schade als gevolg door sneeuw. “Een laag sneeuw geeft veel water als het gaat smelten. Als dat water niet goed weg kan, dan geeft dit mogelijk wateroverlast. We zien best veel dat mensen de afvoeren van daken en de dakgoten niet goed bijhouden. Een klein scheurtje in een plat dak, wat normaal geen probleem geeft, kan op zo'n moment wél de oorzaak zijn voor waterschade in huis.

Kapot gevroren waterleidingen

Klappende buitenkraantjes komen veel voor. Een buitenkraan die niet is geïsoleerd en niet is afgetapt. Maar ook waterleidingen aan buitenmuren die niet geïsoleerd zijn. Je ziet dat vooral bij oudere huizen. Soms kunnen mensen dit ook niet voorkomen maar soms ook wel. Je ziet vaak dat mensen hun wasmachine in de berging of schuur zetten met stenen muren. Als die schuur niet is geïsoleerd, kun je met bevroren waterleidingen te maken krijgen.

Een falende CV-ketel

Een niet werkende verwarming, een behoorlijk vervelend probleem als het koud is. De kou trekt in je huis en je moet het stellen zonder warm water. En dat juist in de winter! Vreselijk. Zet de verwarming niet lager dan 15 graden Celsius en bespaar niet op onderhoud.

Condens aan de binnenkant van je raam

Het komt veel voor en komt door ‘woonvocht’ zoals dat heet. Dat is vocht door koken, douchen en uitgeademde lucht. Je ziet het vooral in de ochtend, als de temperatuur het laagst is. Het hoeft niet direct een probleem te geven, als de ventilatie in de woning voldoende is, zou het vanzelf moeten verdwijnen. Dat is alleen niet altijd het geval. Plaats in dat geval een goed ventilatiesysteem of, een goedkopere oplossing, ventileer regelmatig door. Dus ook in de winter, je raam open zetten.

Toch vorstschade aan je woning? Wat nu?

Wacht niet te lang met in actie komen. Doe je dit niet kan de schade verergeren en kan je voor onnodige kosten komen te staan. Neem dan snel contact op met Daksystemen Gooi en wij zorgen er voor dat de nodige reparaties snel en vakkundig uitgevoerd worden.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page