top of page

Dakrenovatie: Welke opties heb ik?


Een dak renoveren kan een flinke klus zijn en je hebt ook nog eens de keuze uit verschillende opties. Wij vertellen je hier welke opties dat zijn. Ook vind je een aantal nuttige tips en aandachtspunten voor dakrenovatie.

Dakrenovatie optie 1: vervangen van de dakbedekking​

Wanneer de dakconstructie zelf nog prima in orde is, dan is een vervanging van de dakbedekking een optie. Je kunt dan ook direct aandacht laten besteden aan het plaatsen van een geschikt onderdak en het aanbrengen van dakisolatie. Isolatie is zeker een aanrader omdat je hiermee in aanmerking komt voor isolatiepremies. De kosten van dakisolatie ga je in de loop der tijd zeker terugverdienen in de vorm van een lagere energiefactuur.

Heb je altijd al een dakkapel of nieuw dakvenster gewild? Dan kun je deze werken het best met elkaar combineren. Zo kunnen alle werkzaamheden in één keer gebeuren en ben je in de regel stukken goedkoper uit.

Dak renoveren optie 2: overzetdak plaatsen

Een overzetdak wordt aangebracht over de bestaande dakbedekking. Het wordt vaak toegepast bij daken met shingles, leien, roofing of golfplaten. De dakbedekking hoeft niet verwijderd te worden (wel bij een pannendak).

Bij deze manier van dakrenovatie wordt op de bestaande dakbedekking een lattenconstructie aangebracht waarop lichtmetalen dakpanelen geplaatst worden. Deze panelen zijn mooi afgewerkt en voorzien van een speciale coating, waardoor ze lang mee gaan en het dak er weer als nieuw uitziet.

Het plaatsen van een overzetdak is financieel aantrekkelijk omdat de werkzaamheden snel kunnen worden uitgevoerd. Er hoeven immers geen afbraakwerken plaats te vinden. De dakconstructie moet vanzelfsprekend wel in goede staat zijn.

Gedeeltelijke vervanging

Wanneer er slechts bepaalde gedeeltes in het dak zijn die vervangen moeten worden, dan kun je er ook voor kiezen om slechts een gedeelte van de constructie (en/of dakbedekking) te vervangen. Dit kan aanzienlijk in de kosten schelen. Een dakinspectie moet echter uitwijzen of gedeeltelijke vervanging een optie is en of er geen verborgen gebreken aan de dakconstructie of de dakbedekking zijn.

Tip 1: Combineer renovatie met dakisolatie

Luchtdicht isoleren wordt steeds belangrijker en één van de moeilijkste punten om goed te isoleren is het dak. Het is immers moeilijk om goed bij de kwetsbare punten te kunnen komen. Bij een dakrenovatie is de dakconstructie goed toegankelijk, een uitgelezen kans dus om aandacht te besteden aan isolatie. Door het juist isoleren van het dak kun je gemiddeld zo’n 25% tot 30% op je energiefactuur besparen!

Tip 2: Voer zelf een aantal werkzaamheden uit

Ben je zelf handig en wil je op de kosten besparen? Voer dan gewoon zelf wat werkzaamheden uit. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de oude dakbedekking verwijderen. Je dient je werkzaamheden wel goed af te stemmen met de aannemer. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat er op een bepaalde dag een container wordt neergezet waarin je de oude dakpannen kunt gooien. De rest van de werkzaamheden laat je dan over aan de dakdekkers.

Wil je advies op maat? Neem snel contact met ons op voor een dakinspectie of een gratis offerte.

コメント


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page