top of page

Welke soorten dakbedekking zijn er eigenlijk? Wij zetten ze voor je op een rij.

Wat wordt er verstaan onder dakbedekking?

Dakbedekking is een beschermlaag die over een dak heen gemonteerd word om vocht (regen en sneeuw) te stoppen en om het pand te isoleren. Een goede dakbedekking is licht van gewicht, duurzaam, brandwerend, bestand tegen weersinvloeden, onderhoudsvriendelijk en relatief simpel aan te brengen.

Deze eigenschappen zijn allemaal in meer of mindere maten belangrijk voor een goede dakbedekking. Bij een plat dak dient de dakbedekking overigens geheel waterdicht te zijn en bij een hellend dak moet de dakbedekking afwaterend zijn; dat het enkel water tegenhoudt dat van boven komt.

Naast de bovengenoemde praktische eigenschappen wordt er vaak ook gelet op het esthetische aspect van dakbedekking, het is immers zichtbaar vanaf de buitenkant van een woning en de meeste mensen willen dat hun huis er fraai uitziet. Dit is ook direct de grootste reden dat er zoveel verschillende soorten dakbedekking zijn, en binnen die soorten zijn er allerlei verschillende uitvoeringen te vinden. Zo zijn er dakpannen in verschillende kleuren en vormen en kan riet op verschillende manieren worden aangebracht als dakbedekking.

Soorten dakbedekking

Dakpannen: De meeste gebruikte soort voor hellende daken. Door het slimme afwateringssysteem en het gemak waar dakpannen mee gelegd kunnen worden is het populair onder dakdekkers. Door de relatief lage kosten, het weinige onderhoud en het uiterlijk is het onder huiseigenaren ook zeer populair.

Bitumen: wordt vrijwel altijd gebruikt op platte daken. Bitumen is een vloeibare stof die wordt gewonnen uit olie. Dit wordt dan verwerkt tot bitumen dakbedekking-rollen zodat deze “gemakkelijk” op een dak aangebracht kunnen worden. De rollen worden vervolgens aan elkaar versmolten, zodat het 100% waterdicht is.

Shingles: zijn kleine plakjes bituum aangebracht in schubvorm. Shingles komen voor in de meest uiteenlopende kleuren en kwaliteiten. Deze bedekking wordt vaak gebruikt op licht hellende daken.

Zink: Ook zink wordt regelmatig gebruikt om een dak af te dichten. Een groot voordeel van zink is dat het gemakkelijk te bewerken is en dat het bijzonder duurzaam is. Een nadeel van dit materiaal is dat het relatief duur is, bovendien is het lastig om een zinken te dak te isoleren.

Riet: Vooral bij duurdere huizen is er nog wel eens riet te zien als dakbedekking. Naast het feit dat riet een goede isolator is kiezen mensen vooral voor riet vanwege het uiterlijk. Een rieten dak is bijzonder duur en vergt veel (ook prijzig) onderhoud.

EPDM: Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer, dat is wat het materiaal precies is. Het is een synthetisch rubber. Het is zeer duurzaam en goed bewerkbaar. Dat verklaart ook direct waarom EPDM dakbedekking de laatste jaren een opmars meemaakt.

Wil je meer informatie over de verschillende soorten dakbedekking? Neem dan contact op met Daksystemen Gooi en onze experts zullen je geheel vrijblijvend van advies voorzien.

Tags:

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page